skip to Main Content

#06 – Vi har personafhængighed på kritiske opgaver

Personafhængighed kan både påvirke trivsel, kvalitet, omkostninger og kundeservice. Alligevel er problemet med personafhængighed stort på danske arbejdspladser! Op til 74% oplever personafhængighed i administrationen og 59% i produktionen.

Ledernes arbejde med kompetencer og krydstræning er derfor en vigtig disciplin. Se hvordan Champ kan hjælpe nedenfor. Og læs hele artiklen under videoen.

IT platformen Champ kan afhjælpe udfordringen med personafhængighed på kritiske opgaver

Champ er en innovativ IT løsning, der tager hånd om udfordringen med sidemandsoplæring og kompetencestyring – på én simpel og effektiv platform.

Personafhængighed bør være et markant opmærksomhedsområde for mange organisationer og virksomheder og kan nemt sættes i system med Champ. Prøv at se med i videoen.

Fordel kritiske opgaver (roller) ud på flere nøglepersoner. Brug et system som Champ til at få oversigt og til at opsætte mål for antallet af personer på de kritiske opgaver. Sørg for at synliggøre backups som eksperter på viden og lad dem være mentorer overfor nye medarbejdere på denne viden.

Oplever I også personafhængighed på kritiske opgaver?

Personafhængighed er udbredt i danske organisationer

Ifølge Flexkoms egne undersøgelser er 74% af administrative funktioner personafhængige. Det tilsvarende tal for produktion er 59%. Det er meget høje tal, når man tænker på, at de selvsamme organisationer kæmper med fejl, forsinkelser, stress og nogle gange også indtjening. Derfor bør netop personafhængighed være et markant opmærksomhedsområde for mange organisationer og virksomheder.

Arbejdet med personafhængighed kan ”hurtigt” angribes med backup-planer. Altså gennemgang af kompetenceområder og definering af nødvendige backups. Mange ledere arbejder med, at der skal være typisk én (nogle gange to) backups på afdelingens kritiske poster.

Arbejdet med backups kan være godt og nyttigt, og være med til at afhjælpe personafhængighed i en afdeling. Mange glemmer efterfølgende at fastholde kompetencen hos backup’en. Det bør ske ved, at personen regelmæssigt udfører den ansvarliges opgaver, også på dage hvor den ansvarlige er på arbejde.

En udfordring ved backup-tilgangen er, at man ikke er sikker på, at man har det rette antal på de enkelte kompetenceområder. Når man arbejder mere systematisk med en kompetencestrategi og kompetencestyring, så angribes opgaven via mål og nedbrydes til de afledte kompetencebehov. Det kan eksempelvis betyde, at der er kompetenceområder med kun én person og andre med fire trænede medarbejdere.

Vil I også reducere personafhængighed på jeres kritiske opgaver?

Andre udfordringer Champ kan løse...

#01 – Vi Oplever Flere Fejl, Når Vi Ansætter Nye Medarbejdere
#02 – Vi Har Lang Oplæringstid Og Stort Tab I Produktivitet Ved Ansættelse Af Nye Medarbejdere
#03 – Vi Har Stor Udskiftning Blandt Nye Medarbejdere
#04 – Vi Oplever Tilfældigheder Og Mangel På Struktur I Hvem Der Træner En Ny Kollega
#05 – Mentorer Træner Kolleger Med Varierende Metoder Og Kvalitet
#06 – Vi Har Personafhængighed På Kritiske Opgaver
#07 – Vi Har Ikke En God Kobling Imellem Strategi, Mål Og De Nødvendige Kompetencer
#08 – Vi Bruger Meget Tid På Træningsplaner Og Kompetenceoversigter – Og På Linket Imellem De To
#09 – Vi Oplever Brud På Sikkerhedsforskrifter Pga. Manglende Viden Og/eller Træning
#10 – Vores Kompetenceoversigter Er I Forskellige Formater Og Kan Ikke Ses På Tværs I Organisationen
#11 – Vi Taber Viden Og Produktivitet, Når En Nøglemedarbejder Stopper
#12 – Vi Har Svært Ved At Dokumentere Træning Af Medarbejdere (compliance Og ISO)
#13 – Vi Oplever, At Standarder Og Instruktioner Ikke Følges, Da De Ikke Er Let Tilgængelige
#14 – Vi Bruger Meget Tid På At Lave Og Opdatere Standarder Og Instruktioner

Skal du med på holdet?

Følg udviklingen! Få Flexkoms nyhedsbrev og bliv opdateret på aktuelle emner indenfor træning, kompetencestyring, Lean osv.
close-link
Back To Top
×Close search
Search